Magični les

KAJ JE PALO SANTO?

Palo Santo ali "sveti les" izvira iz Južne Amerike. Z njim iz prostora odstranimo negativno energijo in stres, hkrati pa v prostor vnesemo dobro energijo in kreativnost. V Južni Ameriki ga na ta način uporabljajo že tisočletja. Zakaj ne bi teh magičnih lastnosti Palo Santa odkrili tudi mi?

POTOVANJE V ČAS

ZGODOVINA PALO SANTA

Pod tem imenom poznamo les drevesa Bursera graveolens, ki izhaja iz Južne Amerike. 

Danes les tega posebnega drevesa uporabljamo ob meditaciji, ritalih sproščanja in za privabljanje pozitivne energije. Ko palčko Palo Santa prižgemo in kasneje ugasnemo, začne ob tlenju les oddajati značilen in čaroben vonj, ki ga je težko opisati. Mnogi pravijo, da diši po nežni limoni, zmešani s pečenim jabolkom. Spet druge spominja vonj na zažgan, karameliziran sladkor. Univerzalno pa je dejstvo da težko najdeš človeka, ki mu vonj po Palo Santu ne bi odgovarjal. 

Kljub temu, da je Palo Santo postal izjemno priljubljen šele v zadnjih nekaj letih, pa se je zgodba tega naravnega kadila začela pisati že v času Inkov. Že takrat so tamkajšnji prebivalci prepoznali čudežno moč Palo Santa — uporabljali so ga tako v spiritualnih obredih, kot tudi kot zdravilo.

Iz Palo Santa so v času Inkov pridobivali tudi aromatično olje, ki so ga uporabljali tako za sproščanje (namazali so ga na zatilje ali ob hrbtenici) ter za energetsko prečiščevanje oseb, na katero so ga nanašali.

Ta sveti les, kot mu pravijo povsod po svetu, v Peruju šamani uporabljajo še danes. Palčko lesa zakurijo, dim ponesejo okoli ljudi, ki so prišli po zdravljenje, ter s tem očistijo bolnikov energetski prostor, odstranijo vso nesrečo, negativne miselne vzorce in zle duhove.

V Južni Ameriki se Palo Santo uporablja tudi v obliki čaja oziroma vodne infuzije, predvsem v Ayahuasca ritualih. Šamani Palo Santo les namočijo v vodo, to infuzijo Palo Santa pa kot pijačo ponudijo vsem, ki bodo v ritualu sodelovali, saj je potrebno pred ritualom svoje telo in duha očistiti slabe energije. 

Kadilo je postalo hitro priljubljeno tudi v Ekvadorju. Tam se še danes poslužujejo običaja kurjenja Palo Santa, saj verjamejo, da se z dimom Palo Santa znebijo slabe energije oziroma “mala energía”.

Eden izmed Ekvadorskih pregovorov celo govori o tej izjemni moči Palo Santa

"Palo santo para limpiar tu casa de la mala energia, palo santo para la buena suerte."

ali prevedeno:

“Palo santo, da očistiš svoj dom slabe energije, Palo Santo za srečo.”

Kako nastane palo santo?

Bursera graveolens je divje drevo, ki prihaja iz območja Peruja in Venezuele. Raste v suhih, tropskih območjih na področju Mehike, Peruja, Guatemale, Ekvadorja in številnih ostalih območjih.

Vendar pot Palo Santa od drevesa do palčke, ki jo lahko zakurimo doma, ni tako enostavna. 

Da les razvije to značilno aromo, mora drevo odrasti in naravno umreti, kar lahko traja od 50 do 70 let. Če drevo posekajo, teh značilnih vonjav ne bo razvilo v takšni moči, po kateri drugače poznamo ta les.

Tudi ko drevo naravno umre in pade, ga ne smemo takoj pobrati, razrezati in poslati po svetu. Drevo mora na tleh ležati vsaj pet do osem let. Toliko je namreč potrebno, da eterična olja znotraj drevesa dobro dozorijo, brez tega zorenja pa les ne mora postati kakovostno kadilo, kot ga poznamo danes.

PROBLEMATIKA OBIRANJA PALO SANTA

Palo Santo oziroma drevo Bursera graveolens ni ogrožena vrsta drevesa. Od leta 2010 je bilo umeščeno na seznam “stabilnih” vrst, kar pa vseeno ne pomeni, da lahko s tem drevesom ravnamo neodgovorno. 

Zahteva po Palo Santu je vedno večja, kar je pripeljalo do dveh težav:

  • Nekateri ljudje drevesa še vedno nezakonito sekajo in prodajajo na trgu,
  • Na trgu so se pojavile sintetične izvedbe Palo Santo lesa, ki polnijo žepe korporacij, uporabnike pa pustijo razočarane.

Zaradi te problematike je pomembno, da kot končni uporabniki lesa najdemo zaupanja vredne trgovce, ki prodajajo avtentičen les, ki je pridelan in obran trajnostno. Le z nakupom takšnega lesa bomo v roke dobili kvalitetno kadilo, hkrati pa preprečili kakršnokoli podpiranje sumljivih prodajalcev, ki z naravo ravnajo neodgovorno.

ZDRAVILNE LASTNOSTI PALO SANTO LESA

Zdaj, ko veste na kaj morate biti pazljivi ob nakupovanju Palo Santo lesa, pa je čas, da spregovorimo o njegovih zdravilnih lastnostih. 

Značilen vonj Palo Santa nastaja zaradi posebne sestavine Limonen, ki ga ima eterično olje tega drevesa v obilju. Limonen je poznan po številnih zdravilnih učinkih na naše telo in duha. To eterično olje je antibakterijsko, anti-vnetno in anti-septično. Ravno zaradi teh lastnosti ostaja izjemno popularno med zdravilci po vsem svetu.

Limonen je izjemno zdravilen tudi v boju proti stresu, zaradi katerega Palo Santo ostaja v čistem središču naravnih sestavin za sproščanje. Ljudje ga redno uporabljajo ob meditaciji, jogi, ali pa v vsakodnevni praksi sproščanja.

Palo Santo je poleg vseh ostalih lastnosti znan tudi po tem, da odganja komarje in ostali mrčes, zato mnogi večkrat po njem posežejo tudi poleti, ko začenjamo svoje večere v družbi preživljati zunaj. Ne samo, da bo v center našega druženja vnesel dobro energijo, hkrati bo uspešno odganjal tudi komarje.

Dolga zgodovina uporabe Palo Santo lesa pa priča tudi o drugih metafizičnih lastnostih tega čudovitega daru narave. Les ob redni uporabi:

  • Veča našo kreativnost, 
  • Prikliče pozitivno energijo,
  • Iz naše okolice odpravlja negativno energijo,
  • Nam pomaga pri koncentraciji,
  • Ustvari močnejšo vez z našim resničnim jaz-om.

Uporaba Palo Santa ni zapletena

Kako uporabljati palo santo?