6 kristalov za začetnike

6 kristalov za začetnike

Izbira kristala je intuitiven proces, pri katerem moramo predvsem poslušati sami sebe. Obstajata dva načina izbire, katerega se poslužimo, pa je prepuščeno vsakemu posamezniku.

Lahko ga izberemo intuitivno, ali pa k temu pristopimo bolj premišljeno, glede na lastnosti kristala. Če spadaš v skupino ljudi, ki radi izbirajo bolj premišljeno, potem si preberi kateri kristali so odlični za tiste prve začetke.

Izbira kristala je intuitiven proces, pri katerem moramo predvsem poslušati sami sebe. Obstajata dva načina izbire, katerega se poslužimo, pa je prepuščeno vsakemu posamezniku.

Lahko ga izberemo intuitivno, ne da bi se ozirali na njegove lastnosti. Temu pravimo, da nas kristal “pokliče”. Naša intuicija ga izbere, zato ga ne moremo pozabiti, o njem razmišljamo in ne znamo pojasniti, zakaj nas tako privlači.

Drugi način je bolj premišljen, saj kristal izberemo na podlagi želenih lastnosti. V nadaljevanju zato predstavljamo najbolj priljubljene kristale oz. skupine kristalov, ki zaradi svojih karakteristik privlačijo nemalo ljudi, posebno tiste, ki se z njimi šele spoznavajo.

Vedno se moramo najprej vprašati, zakaj sploh želimo kristal in definirati svoj namen. Si želimo dvigniti samozavest ali potrebujemo pomoč pri meditaciji? Morda bi radi pomirili živce ali odprli srce ljubezni? Možnosti je neskončno, za vse pa obstaja energijska pomoč v obliki kristala.

Kamena strela (angleško quartz)

Ta je hkrati tudi nadpomenka za največjo družino kristalov na Zemlji, poznamo namreč zelo veliko različic tega kristala. Glavne karakteristike so stabilno vibracijsko jedro, množica različnih oblik in barv, struktura pa variira od izredno gostih mikrokristalov do večjih, ki so vidni s prostim očesom.

Barvo dodata prisotnost različnih mineralov in sledi raznih elementov, kristal pa je lahko obogaten tudi s kovino. Za vse kamene strele v splošnem velja, da čistijo in jačajo energije, pri tem pa delujejo v harmoniji z osebo, ki jih uporablja.

Obenem uravnovešajo naše bioenergetsko polje in stimulirajo delovanje imunskega sistema, harmonično pa učinkujejo tudi na čakre. Uporabljamo ga predvsem za zdravljenje, komunikacijo in manifestacije, saj zaradi svoje stabilne sestave zadržuje energijo dlje časa kot marsikateri drugi kristal. Hkrati odstranjuje energetske motnje, tudi psihološke vzorce, ki smo jih prerasli, kar je izvrstno za meditacijo in manifestacijo. 

Ametist

Eden izmed najbolj priljubljenih kristalov je ta, vijolično obarvana različica kamene strele. Primeren je za zdravljenje skritih bolezni in umirjanje misli. Izvrsten je kot pripomoček za zmanjševanje stresa, pomaga krepiti spomin, motivacijo in ugodno vpliva na sposobnost sprejemanja odločitev.

Odganja kompulzivna vedenja in obsesije, ki botrujejo raznim odvisnostim, obenem pa pomaga izničiti jezo, strah, bes in anksioznost ter nam je v uteho v času žalovanja. V stari Grčiji so verjeli, da je ametist učinkovit proti opitosti, zato so iz njega pogosto izdelovali kelihe.

Roževec (ang. rose quartz)

Kristal srčne čakre je znan po svojem rožnatem odtenku, v sebi nosi brezpogojno ljubezen in sprejemanje ter prinaša globoko emocionalno zdravljenje. Izboljšuje naš odnos do samih sebe in nam prinaša notranjo ljubezen, ki je nujno potrebna za katerokoli drugo obliko ljubezni.

Roževec nam pomaga vzpostaviti zdrave meje v odnosih in nudi prostor, kjer so naši bližnji lahko pristni in iskreni. Uporabljamo ga lahko, ko je potrebno odločno, a ljubeče reči »ne«, ugodno pa vpliva tudi na premagovanje odvisnosti, obsesij in škodovanja sebi. V pomoč nam je v primeru zlomljenega srca, saj privlači harmonične odnose.

Citrin

Prinašalec blaginje in bogastva nas opominja, da je izobilje zgolj pogled na svet, s katerim privlačimo prijateljstvo, veselje, pa tudi materialne dobrine. 

Spodbuja nas k hvaležnosti za to, kar že imamo, in motivira k deljenju našega bogastva z drugimi. Njegova živahna, svetla energija nam dviga samozavest in pomaga odganjati depresijo. Premaguje apatijo in brezup ter stimulira naš um, da ugleda nove priložnosti.

Citrin je samočistilen kristal, vendar mu vseeno lahko pomagamo z dodatnim čiščenjem.

Tigrovo oko

Uteleša vitalnost. Namenjen je vsem, ki želimo prevzeti nadzor nad svojo osebno močjo in premagati čustvene blokade. S svojo neposredno, spodbudno energijo pomaga tudi pri privabljanju bogastva v življenje. V pomoč je pri spreminjanju toksičnih čustev v ugodnejša, iskanju boljše perspektive pri življenjskih izzivih in premagovanju strahu.

Tigrovo oko nam pomaga živeti bolj pogumno in tvegati, kadar je to potrebno. Zdravilne moči tega kristala prihajajo iz sončne in zemeljske energije, kar pomeni, da nas navdihuje in hkrati prizemlji.

 

Turmalin

Močno vpliva na razpoloženje in dobrobit osebe, ki ga uporablja. Najbolj znan je po svojih zaščitnih lastnostih, uporabnika namreč zaščiti pred napadi negativne energije. Oddaja infrardeče žarke in negativne ione, zaradi česar izboljšuje delovanje imunskega sistema ter pomaga pri razstrupljanju telesa.

Negativni ioni pomirjajo in stimulirajo telo in psiho, zato je turmalin izvrsten za prizemljanje spiritualne energije. Obenem čisti in uravnoveša čakre ter deluje kot zaščita. Zaradi svoje sestave povečuje pretok energij, s čimer stimulira zdravljenje in odstranjuje blokade. Poznamo mnogo različic turmalina, vsaka pa ima svoje, specifične zdravilne sposobnosti.

 

Pri izbiri svojih prvih kristalov je najboljše poslušati svojo intuicijo, saj nam ta nikoli ne laže. Prepusti se klicu in naj te popelje na magično odkrivanje čarobnosti kristalov. 

Kateri kristal te kliče oziroma te je poklical prvi? Napiši v komentar.

1 Kommentar

Alenka

Alenka

Rozevec v srckasti verizici…in citrin v obliki angelcka ..

Rozevec v srckasti verizici…in citrin v obliki angelcka ..

Schreibe einen Kommentar

Alle Kommentare werden vor dem Veröffentlichen geprüft.

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.